Jak co roku mam dla Was nowy przepis na mazurek. Tym razem na biszkoptowym spodzie, z pyszną masą śliwkowo-rodzynkową, wykończony kremem na bazie bezy szwajcarskiej z dodatkiem białego rumu.

Składniki
Spód:
2 żółtka
3 białka
40g mąki tortowej
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Nadzienie:
80g rodzynek
100g suszonych śliwek
40g cukru
1 łyżeczka żelatyny
Krem:
3 białka (75g)
125g drobnego cukru
170g masła
4-5 łyżek białego rumu
ewentualnie barwniki spożywcze

Śliwki i rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 8 godzin.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno formy o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, gładkiej masy. Żółtka szybko wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Wlać do białek i jeszcze chwilę ubijać aż składniki dokładnie się połączą. Przesiać mąkę wprost do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę i wygładzić łyżką. Piec przez 12-15 minut.
Namoczone śliwki i rodzynki odsączyć, śliwki pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnuszka, dodać cukier i zalać wodą tak, aby przykrywała owoce. Gotować przez ok. godzinę, aż woda całkowicie odparuje. Zestawić z palnika. Żelatynę zalać 1-2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia, następnie dodać do gorącej masy śliwkowej i wymieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i rozsmarować na biszkopcie.

Białka przełożyć do wysokiej metalowej miski. Dodać cukier i ustawić na garnuszku z gotującą się wodą (spód miski nie może dotykać powierzchni wody, a woda nie może gotować się zbyt mocno). Podgrzewać, lekko mieszając, do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą gorące. Miskę zdjąć z garnuszka i ubijać białka na najwyższych obrotach miksera do momentu, gdy masa będzie błyszcząca i w miarę sztywna i dojdzie do temperatury pokojowej. Nie przerywając ubijania dodawać po kawałeczku masło. Ważne, aby było w temperaturze pokojowej. W pewnym momencie masa może wyglądać na zważoną, ale trzeba kontynuować ucieranie, aż stanie się gładka. Dodawać po łyżce rumu i ubijać, aż całość się połączy.
Rozsmarować cienką warstwę kremu na masie śliwkowej, resztą dekorować mazurek wg uznania.
SMACZNEGO!!!