W przepisach zazwyczaj podane są konkretne wymiary blachy, czy formy, na którą jest przeznaczona ilość ciasta. Jeżeli zdecydujemy się na inny rozmiar, musimy liczyć się z tym, że nasz wypiek może się nie udać. Warto więc mieć blachy i formy o standardowych wymiarach, które występują w większości przepisów. Wybierając sprzęt do pieczenia należy również zwracać uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany oraz staranność wykonania. Blachy i formy niedbale wykonane z materiałów gorszej jakości z czasem się pozwijają i popękają z powodu słabego przewodnictwa ciepła i nierównomiernego pieczenia potraw. Dobrej jakości sprzęt będzie służył nam przez długie lata. W jakie więc blachy i formy wyposażyć swoją kuchnię? Oto kilka podstawowych.
Blachy do pieczenia
- Blachy do pieczenia z wywiniętą krawędzią
Najbardziej klasyczne i najczęściej spotykane w naszych domach. Używane są do pieczenia wszelkich potraw, od ciasta po pieczeń. Najlepiej gdy są wykonane z aluminium lub stali powlekanej aluminium. Standardowe wymiary:
- duża blacha 45 cm x 33 cm, oraz krawędź o wysokości 2,5 cm
- mała blacha 30 cm x 23 cm, oraz krawędź o wysokości 2,5 cm - blacha do pieczenia rolady 38 cm x 25 cm, krawędź 12 mm lub 2,5 cm ( tradycyjnie jest wykorzystywana do przygotowywania cienkiego biszkoptu, który jest smarowany marmoladą).
Wyróżniamy dwie podstawowe blachy do ciastek: standardową oraz izolowaną. Ta pierwsza, jest zaprojektowana tak, aby zapewnić maksymalną cyrkulację ciepła wokół ciastek i ułatwić ich zsuwanie na kratkę, aby ostygły. Większość tych blach ma niski nachylony brzeg z jednej lub dwóch stron. Zazwyczaj mają wymiary 38 cm x 30 cm lub 40 cm x 35 cm. Uwaga! Należy unikać blach o czarnej powierzchni, gdyż mogą one powodować przypalanie ciastek. Blachy izolowane są wykonane z dwóch warstw metalu z warstwą powietrza pomiędzy nimi. Taka budowa zapobiega przypalaniu i wspomaga równomierne brązowienie.
JAKIE ONE SĄ PYSZNE!!! Totalnie uzależniają! Można jeść i jeść i jeść i tylko zdrowy rozsądek nie pozwala wyciągnąć ręki po następne ciastko.
Super dobre!!!
Nie sądziłam, że aż tak dobre :) fajną książkę os...