Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Nasza kuchnia regionalna: Podlasie - nie tylko kartacze i sękacz
Studnia Miodu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
99
Kategorie
146
Nasza kuchnia regionalna: Podlasie - nie tylko kartacze i sękacz
Województwo podlaskie to prawdziwy tygiel. Mieszają się tutaj wpływy regionów, kultur, wyznań, a nawet państw. To wszystko ma swoje odbicie oczywiście w kuchni. Znajdą się tutaj proste potrawy z ziemniaków jak i skomplikowane w przygotowaniu ciasta. I...
Studnia Miodu
31 sie 16
Kuchnia podlaska
kuchnia podlaska
1 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Studnia Miodu
Honey Well: food worth traveling
99
146
Polecane przepisy
Podlasie. 1. Rzemieślnicy z końca świata
Podlasie to taki nasz polski koniec świata – leśne ostępy, polne bezdroża, komórkowe bezzasięgi – i dobrze, bo globalizacja trzyma się z dala, a jada się tu i pija autentycznie przednio! Nikt nie lepi lepszych podlaskich pierogów niż Joanna Jakubiuk i ...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Z podróży
,
Podlasie
,
Sękacz
,
Joanna Jakubiuk
,
Kindziuk
,
Ser koryciński
Jak smakuje Podlasie – kulinarna podróż
Podlasie to region Polski, w którym jeszcze nigdy nie byłam. Z wielką przyjemnością przyjęłam zaproszenie od Huberta Gonery z Lambrand na podróż studyjną by poznać smaki tych ciekawych miejsc. Trochę je już znałam, bo któż nie słyszał o serach korycińs...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Potrawy regionalne
,
Kartacze
,
Marcinek
,
Sery korycińskie
Kartacze (cepeliny)
Kartacze (także znane jako cepeliny) to potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce (m.in. Suwalszczyzna, także w województwie podlaskim, na kresach czy na Litwie). W smaku przypomina popularne pyzy, jednakże kształt kartaczy nieco się r...
My space, my world. Ana Mari's world.
Przepisy kulinarne
,
Obiad
,
Dinner
,
Suwalszczyzna
,
Kartacze
,
Mięso mielone
,
Podlasie
,
Ziemniaki
,
Cepeliny
,
Kuchnia litewska
,
Kuchnia podlaska
,
Przepisy z ziemniaków
,
Pyzy
Nasza kuchnia regionalna: Podlasie - nie tylko kartacze i sękacz
Województwo podlaskie to prawdziwy tygiel. Mieszają się tutaj wpływy regionów, kultur, wyznań, a nawet państw. To wszystko ma swoje odbicie oczywiście w kuchni. Znajdą się tutaj proste potrawy z ziemniaków jak i skomplikowane w przygotowaniu ciasta. I...
Studnia Miodu
Kuchnia podlaska
Zjedz Suwalszczyznę
Kuchnia województwa podlaskiego to taka kulinarna kinder niespodzianka. Kiedy wydaje Ci się, że próbowałeś już wszystkiego, trafiasz na kolejną perełkę.Wychowywaliśmy się w Białymstoku. Jako dzieci jakoś niespecjalnie zdawaliśmy sobie sprawę z tego, co...
Crust and Dust - Kulinarny Blog Roku 2012. Jemy i piszemy.
Czytelnia
Poszukiwanie smaku, cz. IV – wpływy litewskie w kuchni podlaskiej
W pierwszej części w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. W drugiej części przedstawiłam dwie potrawy podlaskie powstałe
żyję żeby jeść - zdrowe przepisy
Kuchnia podlaska
,
Poszukiwanie smaku....
,
Kartacze
,
Knysze
,
Kołduny
,
Kulebiak
,
Pierogi
,
Sękacz
,
Wpływy litewskie
Kartacze – cepeliny z mięsem
Kartacze zwane także cepelinami to potrawa regionalna północno-wschodniej Polski. W kształcie kolistych klusek lub elipsy . Przygotowane z masy ziemniaczanej lub mączno- ziemniaczanej, nadziane mięsem, kapustą, grzybami, a nawet serem. Najczęściej poda...
Kuchnia u Poli
Bez glutenu
,
Makarony i ziemniaki
,
Pierogi kluski pyzy
,
Dania z drobiem
,
Cepeliny
,
Kartacze
,
Kartacze z mięsem
Wielkanocna Babka - sękacz
Sękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto w przekroju przypomina słoje w pniu drzewa.Tradycyjnie sękacz wypieka si...
Kraina Miodem Płynąca
Ciasta ucierane
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha