Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Studnia Miodu
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
99
Kategorie
146
Z cyklu dobry pomysł na makaron: sycylijskie kapary, wędzony łosoś, suszone pomidory
Pisałam już tutaj kiedyś o moim podejściu do przepisów na makaron i zdania nie zmieniam: to po prostu pomysł na połączenie pewnych składników, których proporcje śmiało można modyfikować. W tym wydaniu główne skrzypce gra pamiątka z Sycylii - kapary w s...
Studnia Miodu
MAKARONY
Twelfth Cake - tradycyjne angielskie ciasto na Trzech Króli
Pewną tradycją stało się dla mnie pieczenie tradycyjnych ciast różnych kuchni świata na Święto Objawienia Pańskiego - Trzech Króli. W tradycji chrześcijańskiej powagę tego dnia podkreślano - i dalej w wielu krajach podkreśla się - również odpowiednim j...
Studnia Miodu
Kuchnia angielska
,
Trzech Króli
Panforte - włoski sposób na piernik
Cały urok panforte - włoskiego przysmaku pełnego przypraw i bakalii, wypiekanego szczególnie chętnie w okolicach Bożego Narodzenia - polega na tym, że długo przechowywane nic nie traci na swoim smaku. Można zatem upiec teraz na Święta, pociąć na kawałe...
Studnia Miodu
Kuchnia włoska
Bamberg i bamberska zupa ziemniaczana z boczkiem
Bamberg, zwany „frankońskim Rzymem”, warto odwiedzić co najmniej z trzech powodów. Pierwszy z nich to stare miasto, wpisane w 1993 r. na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Drugi z nich to Sandkerwa – festiwal folklorystyczny odbywający pod koniec sie...
Studnia Miodu
Kuchnia niemiecka
W Poznaniu na tropach Rogala Świętomarcińskiego
Barwny korowód pełen przebierańców, kolorowe balony, tłumy ludzi w każdym wieku i stragany uginające się od bogato lukrowanych rogali – tak wyglądają imieniny jednej z najważniejszych ulic w Poznaniu: świętego Marcina, przypadające na 11 listopada. T...
Studnia Miodu
Kuchnia wielkopolska
Tajska sałatka makaronowa - Yam woon sen
„Jeden z hitów tajskiego street foodu”, „wbrew pozorem niskokaloryczny: uwielbiany przez osoby na diecie”, „danie wspaniale sprawdzające się na imprezach – wręcz zyskuje dzięki spożywaniu go w temperaturze pokojowej” – to tylko wybór z entuzjastyczn...
Studnia Miodu
Kuchnia tajska
Soul Cakes - korzenne ciasteczka z rodzynkami na Zaduszki
Ciastka tak słynne, że Sting poświęcił im piosenkę, wzorowaną na tradycyjnej, angielskiej pieśni z XIX wieku. A same soul cakes wypiekano już sporo wcześniej, irlandzka i brytyjska historia mówi o średniowieczu. Małe, okrągłe ciasteczka z k...
Studnia Miodu
Kuchnia irlandzka
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem na jesienny spacer
Arcyproste ciasteczka owsiane z rodzynkami i sezamem wystąpiły jako dodatek do spaceru nad rzekę Wieprz dość pochmurnym, niedzielnym rankiem. To był właśnie taki dzień, który wymaga dodatkowej motywacji, by ruszyć się z ciepłego domu na pole (lub jak m...
Studnia Miodu
Ciastka
,
Lubelskie
Nasza kuchnia regionalna: Podlasie - nie tylko kartacze i sękacz
Województwo podlaskie to prawdziwy tygiel. Mieszają się tutaj wpływy regionów, kultur, wyznań, a nawet państw. To wszystko ma swoje odbicie oczywiście w kuchni. Znajdą się tutaj proste potrawy z ziemniaków jak i skomplikowane w przygotowaniu ciasta. I...
Studnia Miodu
Kuchnia podlaska
Krucha tarta z rabarbarem, kremem patissiere i musem z moreli
Ostrzegam: trochę trzeba się przy tej tarcie napracować, ale efekt przewyższa wszystkie poniesione koszta. Zresztą pracę można podzielić na dwa dni - rabarbar i ciasto kruche będą wymagały i tak kilku godzin „spoczynku”. Jeden z najbardziej klasyczny...
Studnia Miodu
Ciasto
,
Tarta
,
Rabarbar
Na najsłynniejszym targu w Santa Cruz: Mercado Nuestra Senora de Africa
To jeden z tych tradycyjnych targów, gdzie częściej można spotkać lokalnych mieszkańców niż turystów. Przyciągają ich tutaj korzystne ceny owoców i warzyw (widzieliśmy sprzedaż wprost z przyczepek) i prawdziwy klejnot: umieszczona w dolnej kondygnacji,...
Studnia Miodu
Kuchnia wysp kanaryjskich
,
Teneryfa
,
Targ
Bienmesabe – migdałowa pasta z Wysp Kanaryjskich
„Dobrze mi smakuje” powie chyba każdy, kto spróbuje bienmesabe – nie tylko dlatego, że właśnie tak tłumaczy się z hiszpańskiego tą nazwę. Słodka masa na bazie migdałów, cukru, żółtek i miodu jest jednym z najstarszych i najbardziej popularnych deseró...
Studnia Miodu
Kuchnia wysp kanaryjskich
,
Migdały
Śląski kołacz z makiem i posypką
Jak mawiał Aleksander Fredro – „Pierwiej kołacz, potem książki.” Pomijając fakt, że człowiekowi głodnemu na pewno gorzej się pisze, kołacz (czasem: kołocz) to ciasto, które w śląskim domu długo miało pierwszeństwo przed wszystkimi innymi łakociami....
Studnia Miodu
Ciasto drożdżowe
,
Kuchnia śląska
,
Kołacz
Papas arrugadas con mojo – przepis na ziemniaczany hit z Teneryfy
Papas arrugadas czyli „pomarszczone” ziemniaczki można spotkać w menu na całych Wyspach Kanaryjskich, ale pierwszeństwo do nich rości sobie właśnie Teneryfa. Są tam wszędzie i są pyszne. Udowadniają, że najlepiej smakuje nam prostota. Do tego przepis...
Studnia Miodu
Podróżując
,
Kuchnia wysp kanaryjskich
Teneryfa od kuchni czyli 10 potraw, których trzeba spróbować
Wyspy kanaryjskie to raj dla smakosza: jedzenie jest proste, trochę egzotyczne i świeże. Dotyczy to zwłaszcza ryb i owoców morza: są pysze głównie z tego jednego powodu – najczęściej pochodzą prosto z rannego połowu. Można tu spotkać to co, najlepsze w...
Studnia Miodu
Podróżując
,
Kuchnia wysp kanaryjskich
,
Teneryfa
Bacalhau à Brás - prawdopodobnie najsłynniejszy przepis na dorsza
Podobno w kuchni portugalskiej istniej tyle przepisów na dorsza (bacalhau), ile jest dni w roku. Bacaalhau à Brás z pewnością może rywalizować o miano najbardziej popularnego. To smażone kawałki ryby z drobnymi chipsami z ziemniaków, zalane masa jaje...
Studnia Miodu
Tradycyjne dania
,
Kuchnia portugalska
,
Ryba
,
Obiad
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→