Na życzenie jednej z moich czytelniczek zamieszczam kilka przepisów na koktajle, które pije się w diecie strukturalnej. Od razu nadmieniam, że korzystałam ze strony https://www.dietastrukturalna.pl/.
Eliksir Wisniowy
odmładzający, przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu
w 1 porcji: 200 kcal, wysoka zawartość witaminy B1 (55%*), witaminy B2 (32%*), źródło witaminy B6 (27%*) i witaminy C (18%*), magnezu (18%*), cynku (22%*), miedzi (26%*)
Wiśnie oprócz karotenoidów, witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu, zawierają cenne flawonoidy (bioflawony), które chronią kolagen, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Melasa trzcinowa jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym kompletu witamin z grupy B oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Niedobór NNKT prowadzi do wypadania włosów i nadmiernego wysuszenia skóry.
Skrzyp jest cennym źródłem flawonoidów, saponin, potasu oraz krzemu. Krzem jest niezbędny do prawidłowej aktywności enzymu hydroksylazy prolinowej, która bierze udział w procesie produkcji kolagenu.
Przepis na Eliksir wiśniowy:
Zmiksuj:
· 200 ml mleka sojowego
· 100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
· 2 łyżeczki zarodków pszennych
· łyżeczka melasy trzcinowej
· ½ łyżeczki skrzypu
wzmacniający wzrok i naczynia krwionośne
w 1 porcji: 244 kcal, źródło witaminy A (19%*), witaminy E (21%*), witaminy C (24%*), witaminy B2 (29%*), witaminy B6 (19%*) i miedzi (28%*) i źródło błonnika pokarmowego
Czarne jagody i borówki amerykańskie obfitują w ciemne barwniki, antocyjany, które wzmacniają drobne naczynia krwionośne, szczególnie znajdujące się w siatkówce oka.
Suszona morela zawiera beta-karoten, czyli silny przeciwutleniacz, który chroni oko przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Syrop klonowy dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, w tym cynk, który zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem.
Ziarna sezamu są źródłem m.in. witamin z grupy B, których niedobór objawia się zaburzeniami widzenia, łzawieniem oczu, światłowstrętem oraz zaćmą.
Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, które wpływają na lepsze ukrwienie oka i zapobiegają utracie pola widzenia związanego ze starzeniem się organizmu.
Przepis na Eliksir fioletowy:
Zmiksuj:
· 200 ml mleka sojowego, ryżowego lub owsianego
· 100 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich
· 1 morela suszona
· ½ łyżeczki syropu klonowego
· 1 łyżeczka sezamu
· 1 łyżeczka orzechów włoskich
wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne
w 1 porcji: 196 kcal, wysoka zawartość witaminy C (138%*), witaminy B1 (86%*), witaminy B6 (46%), folianów (39%*), potasu (38%*), fosforu (33%*), źródło witaminy A (16%*), witaminy B2 (24%*), niacyny (23%*), magnezu (22%*), żelaza (22%*), miedzi (23%*) i błonnika pokarmowego
Pomarańcze dostarczają witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz wapnia i potasu. Mają działanie stymulujące i rozluźniające. Skutecznie oczyszczają jelita.
Figi są cennym źródłem witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Wpływają stymulująco na organizm. Mają korzystny zasadowy odczyn, który przeciwdziała zakwaszeniu spowodowanemu nadmiernym spożyciem mięsa.
W nasionach lnu znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, wapń, żelazo oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wpływają na wzrost odporności przeciwzapalnej, a dzięki zawartości lignanów, chronią przed nowotworami zależnymi od estrogenów – rakiem piersi oraz jajników.
Drożdże piwne zawierają magnez, cynk, fosfor, żelazo, potas, selen i chrom oraz prawie cały zestaw witamin z grupy B.
Przepis na Eliksir pomarańczowy:
Zmiksuj:
· 250 ml świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
· pokrojona suszona figa
· suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
· łyżeczka siemienia lnianego
· łyżeczka zarodków pszennych
· łyżeczka drożdży piwnych
poprawiający przemianę materii, odchudzający
w 1 porcji: 194 kcal, wysoka zawartość witaminy C (34%*), witaminy B2 (37%*), potasu (39%*) i wapnia (47%*), źródło witaminy B1 (22%*), witaminy B6 (26%*), magnezu (27%*), żelaza (19%*), cynku (20%*) i błonnika pokarmowego
Awokado zawiera specjalny typ cukru, który reguluje wydzielanie insuliny, dzięki czemu zapobiega wahaniom jego poziomu we krwi. Polecany jest więc osobom z nadwagą oraz ze skłonnością do cukrzycy.
Sok z cytryny skutecznie walczy z nadwagą, ponieważ pobudza przemianę materii, obniża apetyt i spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze.
Jogurt naturalny ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. Ponadto dostarcza potas, wapń oraz witaminy z grupy B, które biorą udział w przemianach energetycznych organizmu.
Natka pietruszki jest źródłem wapnia, żelaza oraz witaminy C. Ułatwia usuwanie obrzęków spowodowanych zatrzymywaniem wody w tkankach.
Przepis na Eliksir zielony:
Zmiksuj:
· 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
· ½ małego dojrzałego awokado
· łyżka stołowa soku z cytryny
· łyżka siekanej zielonej pietruszki
· łyżka otrąb owsianych
Koktajl oczyszczający II
Sok wycisnięty z jednej pomarańczy
Jedno obrane jabłko bez gniazd nasiennych
Pół banana
2 suszone śliwki
2 łyzeczki sezamu
2 łyżeczki ziaren słonecznika
Eliksir na energię:
mleko sojowe 200 ml
kakao
banan
płatki migdałowe , melasa trzcinowa