Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Stare Gary
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
500
Kategorie
369
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru
Pyszna, esencjonalna zupa, której przygotowanie możemy podzielić na dwa etapy. Najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego ( miałam akurat cienki drobiowy rosołek). Można zupę ugotować tradycyjnie, ale użycie wolnowaru sprawia, że zupa jest niezwykle ese...
Stare Gary
W wolnowarze
,
Limonka
,
Azjatyckie smaki
,
Pak choi
Sałatka jajeczna z rzeżuchą
Prosta sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam...
Stare Gary
Sałatki i surówki
,
Jajka
,
Ogórki kiszone
,
Zielony groszek
,
Szynka
,
Majonez
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw
Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupypóźniejniż pozostałe warzywa - pook 10 minutach gotowani...
Stare Gary
Zupy
,
Cukinia
,
Bakłażan
,
Seler naciowy
,
Dynia
Biały barszczyk na wędzonce
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek nazakwasiez żytniej...
Stare Gary
Zupy
,
Ziemniaki
,
Boczek
,
Wielkanoc
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Robiłam już kiedyś podobny tortklik, tym razem użyłam nieco innych past.Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby ...
Stare Gary
Przekąski i przystawki
,
Jajka
,
Pomidory suszone
,
Tuńczyk
,
Wytrawne
,
Bez pieczenia
Gęsie nogi faszerowane
Świetne jako danie obiadowe, ale też znakomite jako wędlina, na zimno. Zamroziłam nogi jakiś czas temu, przed zamrożeniem wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi, zaszy...
Stare Gary
Drób
,
Wieprzowina
,
Faszerowane
,
Gęś
,
Pieczone
Sos z awokado
Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam!na podstawie przepisu ztejstronyskładniki1 dojrzałe awokado, obran...
Stare Gary
Sosy
,
Awokado
,
Limonka
,
Wasabi
Pasztet z perliczki
Gotowałam rosół na perliczce - jest wyjątkowo smaczny. Zostało mi sporo gotowanego, perliczego mięsa. W ten sposób powstał pasztet. Nie jestem pasztetowym specjalistą, pasztety robię rzadko, mimo iż bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać ...
Stare Gary
Pasty i smarowidła
,
Pasztety
,
Perliczka
,
Wątróbka gęsia
Dorsz zapiekany z cebulą
W ramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromne...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Ryby
,
Cebula
,
Dorsz
Bułki z ricottą i oregano
Przepyszne, delikatne bułki, w formie supełków. Lekko pachną oregano, a dziękiricottcie są wilgotne. Ciasto znakomiciesięformuje, nie manajmniejszegoproblemuze zrobieniem supełków. Polecam, bo pyszne, najlepsze...
Stare Gary
Pieczywo
,
Na drożdżach
,
Bułki
Gulasz z jeleniny
Zdarzyło mi się ostatnio kupić parę razy dziczyznę. Znalazło się i małe opakowanie jeleniny. Mięso zrobione według tego przepisu robi się bez problemu, jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jelen...
Stare Gary
Z patelni
,
Dziczyzna
,
Jeleń
Grochówka na wędzonych kościach
Z warsztatów w Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doś...
Stare Gary
Zupy
,
Groch
,
Kości wędzone
Solianka
Jakiś czas temu odwiedziliśmy jedną z łódzkich knajp, w której odbyły się słynne Kuchenne Rewolucje. Zjedliśmy całkiem smaczną domową, białą kiełbasę i spróbowaliśmy rosyjskiej, kwaśnej zupy - solianki. Bardzo mi smakowała, postanowiłam więc taka...
Stare Gary
Zupy
,
Mięso
,
Wieprzowina
,
Wołowina
,
Ogórki kiszone
,
Kuchnia rosyjska
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym
Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 2...
Stare Gary
Mięso
,
Sosy
,
Dziczyzna
,
Pomarańcze
,
Dzik
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną
I znowu faszerowane papryki, tym razem zdodatkiem jagnięciny. Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która ma moim zdaniem , delikatniejszą skórkę niż pozostałe papryki . Jagnięciny ...
Stare Gary
Z piekarnika
,
Pomidory
,
Papryka
,
Faszerowane
,
Mięso mielone
,
Ryż
,
Faszerowane warzywa
,
Jagnięcina
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną
W ramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł napraw...
Stare Gary
Pasty i smarowidła
,
Wielkanoc
,
Gęś
,
żurawina
,
Wątróbka drobiowa
←
Poprzednia
28
29
30
31
32
Następna
→