Już za chwilę na dobre rozpocznie się sezon na truskawki. Kocham te owoce i nie wyobrażam sobie bez nich lata. Dziś skusiłam się na kilka, niestety niepolskich i przypomniały mi one o pewnym pysznym i prostym do wykonania deserze.
Crumble z truskawkami
Składniki:
♥ ok. 400-500 g truskawek
♥ 2-3 łyżki cukru (w zależności od rodzaju owoca i jego słodyczy)
♥ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na crumble:
♥ 150 g mąki pszennej
♥ 110 g zimnego masła
♥ 6 łyżek cukru
♥ 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Naczynie do tarty lub naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj tłuszczem. Ja czasem robię ten deser w małych kokilkach. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Włóż do naczynia. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrób palcami. Pokrusz na wierzch owoców. Możesz posypać wierzch posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 35-45 min (aż całość ładnie się zarumieni). W mniejszej formie piecz odpowiednio krócej. Wystudź ok. 15 minut i podawaj jeszcze ciepłe np. z lodami lub bitą śmietaną.