Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz... idealnie pyszny chleb domowy na zakwasie. Chleb upieczony z dodatkiem smalcu Rolnik. Smalec wytapiany ze słoniny wieprzowej. Skwarki, które są w nim obecne powstały z jej naturalnego przyrządzania. Smak swój je...
Rustykalny tort z kremem mascarpone takie ciasto chodziło mi po głowie już od dawna. Czekałam jednak na wyjątkową okazję, w którą owy tort wpasowałby się najlepiej. W końcu nadszedł dzień wieczoru panieńskiego mojej siostry i pomyślałam ...
Ile ja się kiedyś musiałam nagłowić, żeby upiec taki chleb.. Co dodać, a czego nie i w jakich ilościach. A teraz sklep Radix - bis oferuje nam gotowe mieszanki, do których należy dodać 3 proste składniki. Cud nad Wisłą! Bym powiedziała :)W ofercie znal...
Zauważyłam, że sporą popularnością czytelników cieszą się wszelkiego rodzaju wiejskie i rustykalne wypieki. Takie z dodatkiem ziemniaków, twarogu, cebuli lub kefiru. Wyróżniają się one także rumianą i chrupiącą skórką, częst...
Kolejny wspaniały, pachnący i zdrowy chleb :) Żytni na zakwasie.Taki chleb potrafi wyrastać ok. 4 godzin. Mój zakwas jest jednak tak aktywny, że chleb wyrósł w ciągu dwóch godzin. Najdłużej wyrastał w pierwszej godzinie. Potem już co 30 minut było wida...
Syrop z pędów sosny już wcześniej zrobiłam (i nawet już trochę zużyliśmy), z szyszek zrobiłam dopiero przed wakacjami. Szyszek co prawda miałam bardzo mało - zaledwie na jeden słoik, mimo iż schodziłam cały okoliczny las na wsi. Sosny wyrosły dorodne, ...
Kolejna piekarnia do której zapraszaAmber, tym razem wypiek wybrała Ania zBajkorady. Ucieszyłam się z tego wyboru, bo od razu pomyślałam: uda się ! Biały chleb wypieka się zdecydowanie łatwiej. Choć w moim domu białego pieczywa prawie się n...
Nie wiem czy ktoś potrafi sobie wyobrazić moje szczęście wynikające z powrotu pieczywa do mojej diety. Co prawda nauczyłam się żyć całkowicie bez jakiegokolwiek pieczywa, jednak na dłuższa metę było to nie tylko uciążliwe, ale przede wszystkim wiązało ...