Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Piwo z rana jak śmietana! Oczywiście nie zachęcam Was do spożywania alkoholu od świtu, ale proponuję upiec piwny chleb na zakwasie z dodatkiem miodu. Smakuje jak miodzio, palce lizać!
Odrywane chleby cieszą się chyba sporą sympatią czytelników i ja również lubię je piec. Świeżo upieczony i krótko ostudzony chleb, który można odrywać kawałek po kawałeczku to poezja. A do tego pomiędzy jego kromkami znajduje się smakowity farsz. Latem...
Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sa...
Kolejny pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej. Zapewne będę bardzo monotematyczna, kiedy napiszę, że warto go upiec ; ) Być może dlatego, że temat pieczenia domowego chleba pojawił się u nas stosunkowo niedawno i każdy now...
Na naszym drugim spotkaniu w gościnnej pracowni Latających Warsztatów Kasi Hołdy w CK mieliśmy sporo pracy i musieliśmy trzymać się ściśle harmonogramu. Na warsztacie był chleb pszenny na zakwasie całonocny. Uczestnicy uczyli się jak prowadzić ciasto c...
Domowe pieczywo zazwyczaj kojarzy nam się z długim czasem przygotowania i koniecznością wykazania się kulinarnymi zdolnościami. Na szczęście poniższy przepis należy do tych najprostszych (wystarczy wszystko wymieszać łyżką!), które zawsze się udają. Li...