Choć kapusta bok choy (pak choy) pojawiła się na polskim rynku całkiem niedawno i wydaje się być egzotycznym warzywem, jest dość łatwa w uprawie w naszej strefie klimatycznej i smakuje całkiem zwyczajnie, trochę jak młoda kapusta. Sporo jej więc ...
Ale kolory! Ale zieleń! Uwielbiam ten okres, kiedy można nabyć na lokalnym ryneczku, świeże i zdrowe produkty, często prosto od rolnika. Danie przygotowane z takich warzyw smakuje wyśmienicie i dostarcza nam drogocennych składników odżywczych i witamin...
Choć już od kilku lat mam mieszkanie z balkonem, choć słyszałam o balkonowych ogrodnikach, dopiero gdy zostałam szczęśliwą właścicielką działki, zaczęłam balkonowe uprawy warzyw na poważnie. Na pierwszy ogień poszła mizuna. Gdzieś tam wyczytałam, że ta...
PureeSkładniki:ziemniakirukolamizunaoliwasólZiemniaki obrałam, posoliłam i wstawiłam do gotowania. W międzyczasie umyłam i porozrywałam na mniejsze kawałki rukolę i mizunę. W połowie gotowania dodałam je do ziemniaków. Kiedy ziemniaki były miękkie, odl...
Mizuna nazwa nic mi nie mówiła, ale lubię próbować nowe smaki więc pomyślałam, że spróbuję. Kilka przepisów wystawię na bloga bo naprawdę warto, smak tej sałaty mnie uwiódłpesto, sałatka, kotleciki z mizuną. zresztą przekonajcie si...
Mizuna (Brassica rapa nipposinica) - japońska musztarda, japońska zieleń, "water greens", kyona, gorczyca sarepska odm. japonica, kapusta japońska. Chociaż liczne nazwy mizuny nawiązują do Japonii to roślina pochodzi z Chin. W Japonii uprawiana j...
Ta sałatka zawsze kojarzy mi się z okresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak ...