Moja siostra upiekła dla Was pysznego baranka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki, ale został trochę zmieniony – w oryginalne ciasto jest cytrynowe, a nasze jest pomarańczowe. Do tego przepisu nie potrzebujecie miksera. Wystarczy wymieszać kilka składników i przelać do foremki. Jeśli nie macie foremki w kształcie baranka, możecie wykorzystać inną, a nawet upiec na podstawie tego przepisu muffinki.
Na pewno baranek wielkanocny będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole. To kto się skusi i upiecze na Wielkanoc baranka?
Składniki (na formę o pojemności 1 l):
- 130 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 100 g kwaśnej śmietany 12%
- 130 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- opcjonalnie 1 łyżka likieru Cointreau
- do dekoracji cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Masło roztopić i przestudzić. Następnie dodać do masła cukier, jajka, śmietanę, likier, sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszać dokładnie, dodać suche składniki i wymieszać szybko tylko do połączenia.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 160 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzić przez chwilę w formie, a następnie poza foremką. Wystudzone ciasto ułożyć na talerzu (może się okazać, że trzeba je będzie od spodu trochę przyciąć) i oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie i zdjęcia – Magdalena Jankowska-Gilberg
Podziel się
Artykuł Baranek wielkanocny pochodzi z serwisu Smakowite.