Dzisiaj Kochani na tapecie francuski przysmak- pyszna, lekko słodka zupa z cebuli. Bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi suszonych ziół. Dodatkowo słodki smak wzmacnia marchewka. A to wszystko na bazie wina i bulionu :) jest pyszna i banalnie prosta!
Czego potrzebujemy?- 5-6 dużych cebul
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki białego wina
- 2-3 l bulionu
- tymianek, oregano, kolendra- suszone
- ser do posypania
- masło lub olej do smażenia
Do dzieła!
Cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy na patelni aż nabierze ładnego złotego koloru (będzie to trwało ok 30 minut), mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy zioła, dokładnie mieszamy, przesmażamy 2 minuty i wlewamy wino. Gotujemy do momentu aż wino prawie w całości odparuje.
Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy aż marchewka będzie miękka, czyli ok 20- 25 minut. Przed podaniem posypujemy tarkowanym serem i ewentualnie świeżą natką pietruszki. Można też wcinać z grzankami :)