Cześć Kochani! Jakie są Wasze ulubione ciasta? Ja tak naprawdę lubię większość :) Ale do serników mam ogromną słabość, a szczególnie lubię właśnie ten z rosą :) Jest taki delikatny, bez żadnych dodatków, uwielbiam! Może też się skusicie? :)
Czego potrzebujemy? (tortownica 24 cm)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1 żółtko (białko pójdzie do rosy) SPÓD
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny (u mnie Kasia)
1/2 kg twarogu (może być z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju MASA
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 jajko
2 żółtka (białka pójdą do rosy)
3 białka ROSA
1/2 szklanki cukru
Działamy!
Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Następnie w dużej misce mieszamy wszystkie składniki masy, aż dokładnie się połączą.Masa będzie dosyć rzadka, ale taka własnie musi być.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Wykładamy spód ciastem, a na wierzch wylewamy naszą masę serową. Pieczemy 1 h w temp 180 stopni (termoobieg). W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Po godzinie pieczenia wykładamy ubite białka na ciasto i pieczemy kolejne 15 minut, aż piana będzie delikatnie brązowa.
Sernik "Krople Rosy" to jedna z popularniejszych wersji sernika. Delikatny, puszysty ser, jeszcze delikatniejsza i puszystsza pianka a wszystko na klasycznym kruchym spodzie. Sernik "Krople Rosy"- Składniki:Ciasto:150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszk...
Sernik z rosą po raz pierwszy zrobiłam samodzielnie, kiedy miałam 13 lat. Nie wyszedł tak spektakularnie, ale mimo to byłam z siebie niesamowicie dumna - w końcu to porządny kawałek ciasta! Od tamtej pory za każdym razem, kiedy mam okazję go próbować, ...
W tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki rosy pojawiają się już po ok. pół godziny, zdjęcia gotowego s...
Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową. Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm. masło zimne 82 % tł. 200...
Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników, jaki jadłam. Na kruchym cieście, lekki sernik o mazistej konsystencji z słodką równie delikatną pianką bezową. Ciasto kruche forma o wymiarach 35 x 45 cm. masło zimne 82 % tł. 200...
Pyszny, tradycyjny Sernik z pianką na kruchym spodzie, pianka na wierzchu nie jest typową bezą, bo to nie jest sernik z rosą, czyli z kropelkami złotej słodkiej rosy wypływające na powierzchnię bezy, ponieważ ta pianka jest lekko podpieczona i kropelki...
Sernik z rosą, to jeden z najbardziej kremowych i delikatnych serników. Na kruchym spodzie, lekki sernik z słodką równie delikatną bezą. Gorąca zachęcam do spróbowania tego prostego a jakże fantastycznego wypieku. Ciasto kruche forma o wymiarach 25 x ...