Wiosna pełną parą! Chociaż za oknem trochę się popsuło, (mam nadzieje, że na krótko) to w ogródkach wszystko zaczyna budzić się do życia :)
W sklepach aż roi się od wiosennych warzyw, nowalijek. Nie mogłam przejść obok nich obojętnie również i ja :) W roli głównej botwinka w postaci zupy.
Zdrowo, wiosennie, pysznie :)
Czego potrzebujemy?- 4 udka kurczaka
- włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, por, seler-kawałek)
- 2 pęczki botwinki
- 3 spore ziemniaki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek śmietanki 30%
- pieprz
Do dzieła!
Do garnka nalewamy ok 2 litry wody, dodajemy udka, włoszczyznę pokrojoną na duże kawałki (por i seler w całości tak żeby można było je potem wyciągnąć) oraz ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar (będzie to trwało ok 1- 1,5 h).
Gdy wywar będzie gotowy wyciągamy selera i por oraz udka, które oskubujemy z mięsa.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy, aż będą miękkie (ok 10 minut).
Botwinkę kroimy wraz z liśćmi, a małe buraczki kroimy na plasterki, dorzucamy do naszej zupy i gotujemy jeszcze ok 4 minuty. Dodajemy również mięso z udek. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i śmietankę oraz doprawiamy pieprzem.