Dla tych, którzy oprócz zdrowej, zrównoważonej bezmięsnej diety, stosują lub dopiero poznają zasady kuchni pięciu przemian, polecam książki Anny Czelej na każdą porę roku:
http://wkuchnipieciuprzemian.pl/przepisy/ksiazki/
Przetestowałam wiele jej przepisów, są proste i bardzo smaczne. Ostatnio skusiły mnie Knedle z pieczarkami z sosem żurawinowym, z tym, że w mojej wersji podałam dwa sosy: żurawinowy i z duszonej marchwi z czerwoną soczewicą.
Sos z czerwonej soczewicy. Na oleju kokosowym podprażamy goździk, kolendrę, kminek mielony, kurkumę i sól, następnie wsypujemy suchą czerwoną soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak żeby przykryć dobrze soczewicę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę w połowie ilości soczewicy. Gotujemy do rozgotowania nasion.
Przepis autorki na knedle:
http://wkuchnipieciuprzemian.pl/przepisy/przepisy/