Jeden ze smaczniejszych obiadów jakie można przyrządzić, a co lepsze - jeden z prostszych. Wystarczy nam filet z piersi kurczaka, ryż, olej rzepakowy i przyprawy, przy czym główną rolę odgrywa tu curry.
Jednym z podstawowych składników tej przyprawy jest
kurkuma, z której z kolei wyodrębniono związek o nazwie
kurkumina (barwnik, nadający intensywny żółty kolor). Uważa się, że kurkuma ma działanie przeciwzapalne oraz jest silnym antyoksydantem. Wspomina się również o jej działaniu przeciwnowotworowym, a jej najefektywniejsze działanie występuje w połączeniu z pieprzem.
Starajmy się więc dodawać kurkumę bądź też curry do przygotowywanych przez nas potraw - zadbamy nie tylko o wygląd dania ale również o własne zdrowie.
Składniki:- filet z piersi kurczaka (podwójny)
- 2 torebki brązowego ryżu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: curry, pieprz czarny mielony, sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w większe kawałki i wykładamy na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tj. ok. 30 min. Gdy woda zacznie odparowywać, a kurczak się lekko zarumieni, dodajemy przyprawy: trochę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz płaską łyżkę curry. Wszystko dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem, a na koniec dodajemy ugotowany i odsączony ryż.
Smacznego!