Jajka, szczególnie kurze, są produktem cieszącym się dużą powszechnością jeśli chodzi o przygotowywanie potraw. Same mogą tworzyć różnego rodzaju dania w postaci jaj na miękko, jaj sadzonych, bądź też stanowić rozmaite dodatki do innych posiłków - np. podczas przygotowywania panierki lub kotletów.
Choć znajdziemy wielu zwolenników jak i przeciwników spożywania jaj, warto pamiętać o ich wartości odżywczej, którą w skrócie chciałabym przedstawić.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA JAJ KURZYCHWarto wspomnieć o tym, że wartość odżywcza białka i żółtka jest nieco inna - różna jest zawartość pewnych składników.
Białko
Białko jaja kurzego jest uznawane za tzw. białko wzorcowe, to znaczy, że posiada wszystkie aminokwasy w proporcji, która najbardziej odpowiada organizmowi ludzkiemu.
Jego kaloryczność odpowiada około 50 kcal/100g. Białko prezentuje się na poziomie 10-11 g, z kolei praktycznie nie zawiera tłuszczu.
Niestety na niekorzyść białka jaja kurzego działa fakt, iż bardzo często uczula.
Żółtko
Posiada 6-krotnie wyższą kaloryczność niż białko, tj. ponad 300 kcal/100g. Białko występuje w ilości ok. 15 g. Inaczej wygląda natomiast poziom tłuszczu - w żółtku występuje w dużych ilościach. Ogółem jest go niecałe 30 g/100 g, przy czym najwięcej jest jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (prawie połowa). Resztę stanowią kwasy tłuszczowe nasycone i wielonienasycone. Dość kontrowersyjnym składnikiem jest tutaj cholesterol, którego ilość waha się w granicy ponad 1000 mg/100 g. W związku z czym znajdziemy przeróżne opinie odnośnie tego ile jajek powinniśmy spożywać w ciągu tygodnia.
Jeśli chodzi o witaminy i składniki mineralne, to na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim witaminy A, D, E, B2, B9 i B12. Wśród tych drugich warto wspomnieć o fosforze, żelazie i magnezie.
Ważne są również:
- luteina - związek zawarty w żółtku, który poprawia stan i prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- lecytyna - ważna w przypadku funkcjonowania układu nerwowego
Z łatwością możemy zaobserwować jak bogatym źródłem składników odżywczych są jajka. Choć istnieją różne opinie na temat ich obecności i ilości w diecie, myślę, że nie należy przesadzać ani z ich nadmiernym spożywaniem, ani wykluczeniem z jadłospisu.