Składniki :
schab 700 gr
Marynata :
-olej około 50 ml
- dwie łyżeczki miodu
- pól łyżeczki kminku
- płaska łyżeczka papryki słodkiej
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- płaska łyżeczka marynaty staropolskiej
-papryka ostra do smaku
-sól
-pieprz
- pól łyżeczki bazylii
- drobno posiekane 3 ząbki czosnku
Sos :
woda
pół kostki rosołowej
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania :
Schab kroimy na plastry 1,5-2 cm
solimy oraz pieprzymy .
Osolony schab wrzucamy do miski
wrzucamy wszystkie składniki marynaty
i dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 min -90 min
Gdy schab się zamarynuje obsmażamy go
Do garnka wlewamy około 1 l wody w zależności ile
chcemy mieć sosu
dodajemy resztę składników sosu ( kostka rosołowa ,
zielem oraz liściem ) i gotujemy oraz wrzucamy
obsmażony schab i dusimy na wolnym ogniu około 90 min
na koniec możemy jeszcze doprawić sola
Można zagęścić mąką z wodą
Ja proponuje podać z kaszą gryczaną oraz surówką
z kiszonej kapusty
Smacznego