- 300g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
Nadzienie: - 1,5 opakowania waniliowej chałwy w batoniku
- 250g malin świeżych albo mrożonych
- Miód ( ok. 3 łyżki) , można dać według uznania więcej
Do szklanki wlewamy 2 łyżki ciepłego ( nie gorącego! ) mleka , dodajemy pokruszone drożdże i łyżki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie do 3/4 pojemności szklanki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy ciepłe mleko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło,jajka oraz cukier. Całość wyrabiamy, aż masa będzie sprężysta, wyrabiamy kulkę ( jeśli ciasto za bardzo będzie sie kleiło można podsypać mąką ,aby ładnie dało się uformować. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ,aż do podwojenia swojej objetości, na około godzinę