Kurczak w sosie whiskey:- 500 g piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- duży ząbek czosnku
- Jack Daniel's Barbeque Sauce " Smooth Original" ( dostępny w Kuchniach Świata)
- olej do smażenia
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
Piersi z kurczaka , kroimy na dość szerokie paski, wrzucamy do miski i zalewamy około 1/4 szklanki sosu whiskey. Na patelni smażymy krążki cebuli wraz z czosnkiem, kiedy lekko się zrumienią , dajemy polędwiczki z kurczaka, smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony, Można dolać troszkę wody , żeby powstał lekki sos.
Rozmarynowe ziemniaczki : - 4 średnie młode ziemniaki
- oliwa
- sól,pieprz
- łyżka suszonego rozmarynu
Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiając skórkę . Kroimy na półksiężyce. Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , skrapiamy lekko oliwą, doprawiamy rozmarynem , solą oraz pieprzem. Całość pieczemy do miękkości ( należy sprawdzać widelcem) , u mnie trwało to ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pieczone pomidory :- 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory
- ząbek czosnku
- czarny pieprz w ziarenkach
- oliwa
- sól, pieprz
Pomidory ze skórą kroimy na połówki, i układamy w naczyniu żaroodpornym , do każdej połówki kładziemy po plasterku czosnku , całość doprawiamy oliwą, solą oraz pieprzem.
Do całości podałam jeszcze sałatę masłową , z koperkiem, czerwoną cebulą i parmezanem .