Jabłkowy farsz:- 0,5 jabłek
- łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- masło
Cukru można dodać w zależności od tego jaki stopień słodkości ktoś lubi.
Naleśniki :
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szczypta soli
- woda gazowana ( ok. szklanki, jednak należy dodawać stopniowo ,aby ciasto nie było za rzadkie)
- masło do smażenia
- cynamon
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko, sól,jajka i całość miksujemy. W tym czasie dodajemy jeszcze wodę,ale nie całą od razu ( w zależności od gęstości ciasta). Pod koniec dodajemy pół łyżeczki cynamonu i tylko mieszamy.Naleśniki smażymy z dwóch stron na bardzo małej ilości masła, mają być cienkie.
Teraz czas na jabłka ! Do dużego garnka , wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę jabłka, Smażymy na maśle,dodajemy cukier i czekamy ,aż zmiękną , a cukier całkowicie cię rozpuści i otuli jabłka.
Farsz zawijamy w naleśniki, tworzymy z nich koperty i jeszcze raz smażymy do zrumienienie na maśle.