Tegoroczną edycję "Kuchni Krajów Słowiańskich" rozpoczynam od dania naszych południowych sąsiadów.
Vepřo knedlo zelo, jak się potocznie nazywa tę potrawę to kwintesencja czeskiej kuchni.
Składniki:
Pieczeń wieprzowa- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 szkl wody
- 1 łyżka mąki
- 0,5 - 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 4 - 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- mielona słodka papryka
- mielony kminek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Karkówkę natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką oraz oprószyć mielonym kminkiem (ja kminku nie użyłam dużo, ze względu na jego intensywny i charakterystyczny smak).
W przyprawione mięso wetrzeć miazgę czosnkową.
Mięso odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, wsypać pokrojoną cebulę.
Ułożyć na niej doprawioną karkówkę. Wlać wodę, podłożyć smalec.
Naczynie z mięsem wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec pod przykryciem ok. 2 godz., uzupełniając w razie potrzeby wodę.
Podczas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytworzonym płynem.
Jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdjąć przykrywkę, aby pieczeń się zrumieniła.
Upieczone mięso wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię aluminiową i pozostawić, aby odpoczęło.
Naczynie z pozostałym z pieczenia sosem postawić na palniku kuchenki.
Sos zaprawić łyżką mąki, mieszając, aby nie porobiły się grudki.
Następnie powstałą masę rozrzedzić nieco wodą, by powstał gładki sos do mięsa.
Doprawić do smaku.
Doprowadzić do wrzenia i gotować, przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Podczas gotowania mieszać dość często sos, aby się nie przypalił.
Knedlik
- 500 g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 1 szkl mleka
- 2 kajzerki z poprzedniego dnia (najlepsze są lekko czerstwe, ale nie suche, ponieważ trzeba je pokroić)
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- odrobina oleju (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kajzerki pokroić w kostkę i zrumienić na suchej teflonowej patelni, uważając, aby ich nie spalić.
Można na patelnię wylać odrobinkę oleju i dopiero wtedy smażyć grzanki.
Pamiętać o mieszaniu, aby pieczywo równo się zrumieniło.
Gotowe grzanki przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, wkruszyć świeże drożdże.
Jajko roztrzepać z mlekiem i tę mieszankę dolać do składników w misce.
Drewnianą łyżką wyrobić gładkie ciasto, dodać grzanki. Ciasto ponownie zarobić wciskając grzanki do środka.
Miskę z ciastem przykryć ścierką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia (w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu) na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich uformować walec grubości 6 - 8 cm.
Gotowe "szyszki", jak je nazywają Czesi, wrzucać na osolony wrzątek i gotować 18 - 20 minut, przekręcając knedla co parę minut "na drugą stronę", aby równomiernie się ugotował.
Gotowego knedlika wyłowić z wody. Nakłuć go widelcem w kilku miejscach, aby wyszła z niego para.
Knedlika podawać pokrojonego w plastry.
Zasmażana kapusta- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- mielony kminek
- woda
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę.
W garnku o grubym dnie, w którym będziemy dusić kapustę, rozgrzać nieco smalcu.
Na gorący tłuszcz wrzucić boczek, a po dłuższej chwili, kiedy boczek się leciutko zezłoci, cebulę.
Smażyć całość, aż cebula będzie szklista, a boczek się przyrumieni.
Kapustę odcisnąć, sok zachować. Odciśniętą kapustę przepłukać wodą, bardzo dokładnie odcisnąć, posiekać i dorzucić do boczku z cebulą.
Dolać tyle wody, by zawartość garnka była przykryta. Dorzucić listek i ziele angielskie.
Kapustę dusić pod przykryciem do miękkości.
Doprawić ją do smaku cukrem i pieprzem oraz ewentualnie solą i zachowanym sokiem kapuścianym.
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Zaprawić nią uduszoną kapustę, wymieszać i chwilę pogotować.