Bruschetta - propozycja na włoskie śniadanie.
Jak zwykle w kuchni włoskiej - prosto i smacznie.
Składniki: (na 3 sztuki)
- 3 kromki bułki wrocławskiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- kilka listków bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Liście bazylii umyć, osuszyć i posiekać.
Ząbki czosnku obrać, przekroić na pół, po czym natrzeć czosnkiem kromki pieczywa.
Natartą czosnkiem bułkę skropić oliwą.
Piekarnik nagrzać do 180 C i piec grzanki przez 10 minut.
Na grzankach rozłożyć pokrojone pomidory, oprószyć solą i pieprzem, posypać bazylią.
Źródło: "Kulinarne odkrycia - kuchnia włoska"
Przepis dodaję do akcji: