Lekka, pyszna i chrupiąca sałatka do przygotowania w parę minut. Grunt, żeby pokroić warzywa, ale wcale nie trzeba ich ładnie układać, ma być niczym lekki bałagan na talerzu ;)
W skład wchodzą: czerwona kapusta, pomidorki cherry, czerwona słodka papryka, seler naciowy, szczypiorek i cebulka dymka, świeżości dodaje ogórek, a pikanterii ser feta.
Składniki:5-6 pomidorków cherrykawałek czerwonej kapusty, drobno posiekanejkawałek świeżego ogórka ze skórką1/4 czerwonej papryki1 łodyga selera naciowego1 cebula dymka + szczypiorkawałek sera fetaSos:5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej5 łyżek oliwy1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka delikatnej musztardy (u mnie miodowa)szczypta ciemnego cukruszczypta soli do smakuPrzygotowanie:Wszystkie warzywa kroję drobno - powinny stanowić mniej więcej taki sam procent sałatki. Kroję też ser. Wodę mineralną mieszam z solą i cukrem do ich rozpuszczenia, dodaję musztardę, sok z cytryny i oliwę, mieszam by się połączyły. Pokrojone warzywa wykładam razem z serem, starając się je delikatnie wymieszać - na talerz lub do miseczki, po czym wszystko polewam dokładnie sosem. Sałatki nie mieszam zanadto, by kapusta nie zabarwiła reszty. Od razu podaję.