Wyrazista, pyszna pasta, czy jak kto woli - sałatka, bo specjalnie zbyt nie rozdrabniałam składników. Składa się z tuńczyka w oleju, pieczonej żółtej papryki, oliwek i kilku dodatków dla smaku. Polecam.
Składniki:1 duża lub 2 małe żółte paprykipół ząbka czosnkuszczypta tymiankupół łyżeczki oliwy1 mała puszka tuńczyka w oleju (najlepiej w kawałkach)garść zielonych oliwek - ilość wg uznaniaok. 1 łyżki drobno posiekanej cebuli1-2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, oprószam tymiankiem i solą, układam na lekko natłuszczonej oliwą blasze i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach. Przestudzoną paprykę kroję na mniejsze kawałki (jeśli przeszkadza Wam skórka, usuniecie ją w łatwy sposób - wystarczy gorącą upieczoną paprykę na chwilę włożyć do woreczka foliowego, po kilku minutach skórkę bardzo łatwo się da usunąć). Kawałki przekładam do miseczki, dodaję posiekane drobno cebulę i czosnek, odsączonego z oleju tuńczyka i posiekane oliwki. Mieszam wszystko z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem.