Czasami stoję przed ladą chłodniczą dobrych kilka minut, nie umiem się zdecydować na jakie mięso mam ochotę, i wiecie co zazwyczaj wtedy kupuję? Ano karkówkę. Mam wtedy zazwyczaj wizję pysznego, pachnącego sosu, albo wspaniale przyrumienionego mięsa z grilla.
Dziś - łatwy sos, pyszne mięso, super obiad.
Składniki:0,5 kg karkówki wieprzowej1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka pikantnego ketchupu1 łyżeczka suszonego majeranku3 łyżki oleju rzepakowegook. 0,5 szklanki wody1 łyżka mąki pszennejsól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Mięso kroję w plastry grubości ok. 1 cm, oprószam solą i pieprzem, a także lekko mąką. Rozgrzewam olej na patelni i krótko obsmażam mięso, a gdy jest rumiane z obu stron na patelnię dorzucam drobno pokrojoną cebulę. Przykrywam patelnię i smażę razem kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dolewam wodę, dodaję musztardę i ketchup. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa. Na kilka minut przed końcem dodaję majeranek oraz posiekany czosnek. Doprawiam do smaku.