Potrawa z gatunku moich ukochanych, w 100% warzywna. Takie niby nic, a jednocześnie absolutnie cudowna i przepyszna propozycja. Co jest na tym talerzu? Moim zdaniem na tym talerzu jest 100% szczęścia;) Są ziemniaki, cebula, szpinak i por. Łączy je mleko kokosowe, masło i kilka bardzo aromatycznych przypraw.
Składniki na 2-3 osoby:3 duże ziemniaki1 duża cebula5 cm jasnej części pora10 niewielkich pieczarek1 duży ząbek czosnku2 duże garści świeżego szpinakuposiekana natka zielonej pietruszki3 łyżki oleju1 łyżeczka masła3 łyżki gęstego mleka kokosowego1 płaska łyżeczka curry0,5 łyżeczki mielonego kuminu włoskiegosól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Obrane: cebulę i ziemniaki kroję w dużą kostkę, pora siekam w półplasterki. Rozgrzewam olej w głębokiej patelni i wrzucam pokrojone warzywa, lekko je solę i pod przykryciem smażę ok. 15 minut, mieszając by się nie przypaliły. W tym czasie ziemniaki powinny zmięknąć. Wtedy dorzucam pokrojone na 4 części pieczarki i dalej duszę pod przykryciem, jakieś 10 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i przyprawy, duszę jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucam posiekane grubo liście szpinaku, natkę pietruszki i masło, duszę 5 minut.