Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim :)
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
Składniki na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm:2 szklanki maki pszennej T 4502 szklanki mąki żytniej razowej T 20003 łyżeczki soli5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego2-2,5 szklanki dość ciepłej wodyDodatkowo:masło do posmarowania formymąka do oprószenia formyPrzygotowanie:Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed pieczeniem chleba, by się ogrzał. Do dużej miski wsypuję obie mąki i sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej wody - mieszam łyżką do połączenia się. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę wody. Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C). Formę do pieczenia natłuszczam masłem i oprószam mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny - ma urosnąć prawie do brzegów formy. Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Gorący chleb od razy smaruję wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).