Domowy ekstrakt z wanilii zrobiłam już jakiś czas temu.
Teraz przyszła kolej na prawdziwy cukier waniliowy.
Taki, który nie zawiera zbędnych dodatków.
Składniki? Tylko dwa: cukier & wanilia.
Różnica pomiędzy cukrem kupionym w sklepie a prawdziwym cukrem waniliowym polega
- w telegraficznym skrócie -
na tym, że ten pierwszy to w rzeczywistości cukier wanilinowy, zawierający nie prawdziwą wanilię,
a wanilinę, czyli syntetycznie wytwarzany związek organiczny.
Ponieważ ekstraktu i cukru waniliowego używam praktycznie za każdym razem
piekąc ciasta, babeczki, czy przygotowując inne słodkości,
te dwa sporządzone w domowym zaciszu produkty,
to pozycje obowiązkowe w mojej kuchni.
250g drobnego cukru
2 laski wanilii
* * *
Wanilię rozcinamy wzdłuż.
Wydłubujemy ziarenka i dokładnie mieszamy z cukrem.
Skórkę wanilii kroimy na kawałki i również dodajemy do cukru.
Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Po kilku dniach domowy cukier waniliowy jest gotowy do użycia.