Niby ciasto, ale jednak nie do końca.
Autor przepisu, Bill Granger, opisuje je jako nadzienie do tarty, bez kruchego spodu.
Jest lekkie i pysznie-cytrynowe, a w połączeniu z łyżką bitej śmietany, smakuje naprawdę nieziemsko.
3 jajka
75g mąki
230g cukru pudru
125g masła
skórka starta z 2 cytryn oraz wyciśnięty z nich sok
300 ml śmietany 30%
odrobina cukru pudru do oprószenia gotowej tarty
* * *
Jajka miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji.
Nadal miksując, dodajemy mąkę.
Następnie cukier puder, roztopione masło, skórkę i sok cytrynowy oraz śmietanę.
Całość miksujemy.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Tartę pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C, aż wierzch lekko się zarumieni.
Po upieczeniu i ostygnięciu, tartę posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Najlepsze dania Billa".