Owoce czarnego bzu na przetwory zbiera się gdy wszystkie są już czarne, czyli we wrześniu. Sezon dobiega końca, więc jest to ostatni moment na zrobienie zdrowotnego syropu na zimę. Syrop ten to doskonała alternatywa dla syropów aptecznych. Powinno się go pić w czasie, gdy mamy osłabioną odporność, lub gdy jesteśmy przeziębieni. Syrop między innymi działa rozgrzewająco, napotnie i wykrztuśnie. Zawiera wiele witamin. O właściwościach czarnego bzu możecie poczytać w dziale ciekawostki.
Składniki:
około 5l owoców czarnego bzu
3l wody
0,5kg cukru
4 duże cytryny
50 liści czarnej porzeczki lub wiśni
Wykonanie:
Z takiej proporcji otrzymamy około 1,5l gotowego syropu, ponieważ owoce czarnego bzu trzeba dobrze wygotować. Mi z przygotowaniem syropu schodzi około 2,5 godziny. Na początku odcinamy owoce od gałązek, pozbywamy się tylko tych największych i najgrubszych. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy około 1,5h. Po tym czasie syrop odcedzamy i gotujemy jeszcze około 45minut z liśćmi czarnej porzeczki lub wiśni. Ponownie syrop odcedzamy i wstawiamy na mały ogień. Dodajemy sok z cytryn i cukier. Po rozpuszczeniu cukru syrop rozlewamy do butelek, lub słoików. Pasteryzujemy i mamy gotowy syrop leczniczy na zimę.