Wokół tego tematu pojawia się wiele kontrowersji, dietetycy mają bardzo odmienne zdania. Czy odżywianie zgodne z grupą krwi ma sens? Chciałam to sprawdzić i napisać na własnym przykładzie czy odczułam znaczącą różnicę w eliminacji niektórych produktów. Każda grupa krwi (0, A, B, AB) według lekarzy: James’a i Peter’a D’Adamo powinna odżywiać się zgodne z naszą grupą.
Według ich założeń każda osoba o odmiennej grupie krwi w inny sposób trawi dany produkt. Stąd podział na produkty dla każdej grupy krwi. Niektóre produkty są źle trawione przez co mają skłonności do odkładania się w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Omijając niektóre produkty, które nie są zgodne z naszą grupą mamy szansę na szybszą utratę tkanki tłuszczowej i lepsze samopoczucie. Postanowiłam to sprawdzić.
Okazało się, że moja grupa krwi (B) nie przyjmuje za dobrze drobiu, pomidorów, soku pomidorowego, orzechów, mąki żytniej, krewetek. Wymieniłam te produkty z których bardzo ciężko mi było zrezygnować, ponieważ to jedne z moich ulubionych produktów, a tu nagle się okazuje, że mój organizm nie powinien ich spożywać! Postanowiłam zrobić test, żeby sprawdzić czy faktycznie odżywianie zgodne z grupą krwi ma sens czy jest to przesadzone.
Eksperyment trwał miesiąc. Zrezygnowałam z produktów wyżej wymienionych na 2 tygodnie. Zamiast drobiu sięgałam po indyka, zamiast pomidorów (to było najtrudniejsze) używałam ogórków. Po dwóch tygodniach nie spożywania tych produktów czułam się lżejsza, schudłam 1 kg, miałam ewidentnie więcej energii (!). Sama się zaskoczyłam, więc coś w tym na pewno jest. Jednak po dwóch tygodniach zaczęłam korzystać z mąki żytniej, krewetek, piłam sok pomidorowy. Odpuściłam drób i pomidory. Wniosek? Czułam się tak samo jak wcześniej, gdy unikałam tych produktów. Miałam dużo energii, czułam się lekko, waga już nie spadła, ale to nie jest wyznacznik.
Wnioski mam dwa. Na pewno coś w tym jest, że powinniśmy odżywiać się zgodnie z grupą krwi, ponieważ tak jak wspominałam czułam się o wiele lepiej, JEDNAK nie wierzę, że każdy z produktów, które wymieniają jako „szkodliwe” faktycznie nimi są! Jedząc „zakazane” produkty czułam się naprawdę świetnie. Trzeba na sobie poeksperymentować i sprawdzić po których produktach czujemy się dobrze, mamy więcej energii i lepiej się czujemy, a po których nie. Nie wszystkie produkty z ich założeń źle na nas wpływają, ale warto to na sobie sprawdzić. Jedynie czego jestem pewna po tym eksperymencie, że źle przyjmuje drób i pomidory, więc je mocno już ograniczyłam. Co do reszty produktów, nie odczułam znaczących zmian, więc jak widać nie ma wyznacznika. Musicie spróbować na sobie, bo ogólnie różnica jest spora odkąd nie sięgam tak często po pomidory i drób.
Przejdźmy do produktów, które należy unikać zgodnie z grupą krwi, a po które sięgać:
GRUPA A
Produkty wskazane:
– Ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg (nie wędzone)
– Nabiał: mleko sojowe, kefir, zsiadłe mleko
– Tłuszcze: oliwa z oliwek, oleje tłoczone na zimno, olej z siemienia lnianego
– Orzechy i pestki: masło orzechowe, pestki dyni
– Zboże: amarant, gryka, kasza
Produkty zakazane:
– Mięso: należy całkowicie wyeliminować
– Ryby: homar, flądry, halibut, kalmar, krab, tuńczyk
– Nabiał: mleko w każdej postaci, lody, masło, maślanka, serek wiejski, ser camembert
– Tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej sezamowy
– Orzechy i pestki: orzechy nerkowca, pistacje
– Zboże: otręby pszenicy, pszenica, skrobia
GRUPA B
Produkty wskazane:
– Mięso: baranina, dziczyzna, królik
– Ryby: dorsz, flądra, łosoś, makrela
– Nabiał: chude mleko, jogurt naturalny, kefir, ser feta, ser mozarella, serek wiejski
– Tłuszcze: oliwa z oliwek
– Orzechy i pestki: najlepiej całkowicie wyeliminować
– Zboże: orkisz, otręby owsa, owsianka
Produkty zakazane:
– Mięso: bekon, drób, wieprzowina, kaczka
– Ryby: homar, ostrygi, ośmiornica, krab, łosoś wędzony
– Nabiał: ser blue, lody
– Tłuszcze: olej z kukurydzy, olej słonecznikowy
– Orzechy i pestki: unikać pestek dyni, pestek słonecznika, siemię lniane
– Zboże: żyto, płatki kukurydziane, jęczmień
GRUPA 0
Produkty wskazane:
– Mięso: wołowina, baranina, cielęcina
– Ryby: dorsz, halibut, łosoś, pstrąg
– Nabiał: bardzo mocno ograniczyć nabiał
– Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
– Orzechy i pestki: pestki dyni, orzech włoski
– Zboże: całkowicie wyeliminować z diety
Produkty zakazane:
– Mięso: bekon, wieprzowina
– Ryby: ośmiornica, śledź, sum, łosoś wędzony
– Nabiał: należy bardzo mocno ograniczyć nabiał, a w szczególności: mleko, jogurt (każda odmiana), kefir, maślanka, sery
– Tłuszcze: olej bawełniany, olej z kukurydzy
– Orzechy i pestki: orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne
– Zboże: całkowicie wyeliminować z diety
GRUPA AB
Produkty wskazane:
– Mięso: baranina, indyk, jagnię, królik
– Ryby: tuńczyk, dorsz, łosoś, makrela
– Nabiał: jogurt, kefir, śmietana, mleko, ser feta, ser mozarella
– Tłuszcze: oliwa z oliwek
– Orzechy i pestki: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
– Zboże: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa
Produkty zakazane:
– Mięso: bekon, kaczka, wołowina
– Ryby: halibut, krewetki, ostrygi
– Nabiał: maślanka, lody, ser brie, ser camembert,
– Tłuszcze: olej słonecznikowy, olej sezamowy
– Orzechy i pestki: orzechy laskowe, pestek dyni, pestek słonecznika
– Zboże: mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych, gryki
Tak jak wyżej wspominałam warto sprawdzić, które produkty źle na Was wpływają, a które nie. Jednak traktujcie to nieco z przymrużeniem oka.