Już drugi rok z rzędu, udało Nam się spotkać z naszymi przyjaciółmi, na przed świąteczne pieczenie pierniczków. Stało się to już naszą tradycją. Musicie koniecznie wypróbować ze swoimi znajomymi!
- pół margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao do wypieków
- jedno jajko
- szczypta soli
- łyżka miodu
Wszystkie składniki zagniatamy na jedną gładką masę. Jeśli jest za sucha, dodajemy miodu, jeśli się zbytnio klei dodajemy mąki.
Ciasto najlepiej podzielić sobie na części i wałkować wedle uznania. Jedni wolą grube pierniczki, jedni chudsze.
Za pomocą foremek wykrawamy pierniczkowe kształty.
Układamy je w niewielkich odstępach od siebie na papierze do pieczenia.
I wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w 200°C.
Dajemy im ostygnąć i stwardnieć na blaszce, potem można je przełożyć do puszki, lub zostawić na wierzchu.
Smacznego! :)
Śledź Nas na: