Dziś w serii "Facet w kuchni" pochodzące z Włoch a dokładnie Wenecji Tiramisu!
Deser posiadający wiele zalet, między innymi: prostota wykonania czy też cudowny smak.
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 g cukru pudru
- Kakao do wypieków
- Kawa rozpuszczalnej
Zanim sposób przygotowania, szybka anegdota! Gdy robiłem swoje pierwsze tiramisu zamiast kawy rozpuszczalnej dodałem kawę sypaną przez co wszyscy którzy spróbowali mojego deseru musieli pogodzić się z fusami po kawie między zębami :)
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy śmietankę (co ważne, musi być ona schłodzona) i miksujemy aż to ubicia. Następne dodajemy do ubitej już śmietany serek mascarpone, cukier puder i ponownie miksujemy aż to otrzymania jednolitej masy. W między czasie parzymy kawę i nasączamy nasze biszkopty. Gotowe biszkopty układamy na dnie naczynia w którym przygotowujemy nasze tiramisu. Na rozłożone biszkopty wykładamy część kremu i na to znowu nasączone biszkopty. Ilość warstw musicie uzależnić od naczynia w jakim przygotowujecie tiramisu. Gotowe tiramisu posypujemy posypujemy kakao, wkładamy na 2 godziny do lodówki i gotowe.
Pamiętajcie kawa rozpuszczalna, nie sypana :)!
Smacznego!
Śledź Nas na: