Łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Wyśmienita w swojej prostocie, w duecie z rozmarynem- połączenie idealne! Tak przygotowanego łososia można również upiec na grillu.
Składniki:- 4 filetowane kawałki łososia
- rozmaryn
- zielone pesto
- makaron razowy
- sól/ pieprz
- cytryna
Łososia przyrządzamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą, pieprzem rozmarynem oraz sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie, rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie nasmarowanego olejem. Wkładamy w rękaw do pieczenia, lub jeśli macie przykrywamy górą od naczynia, do piekarnika nagrzanego do 180
°C i pieczemy przez 30- 40 minut. W międzyczasie gotujemy makaron oraz podgrzewamy nasze pesto. Gdy już wszystko będzie gotowe, łososia wykładamy na talerz dekorujemy kleksikiem z pesto, oraz plasterkiem cytrynki, obok makaronu z resztą sosu pesto. Smacznego :-)!
Śledź Nas na: