Dzisiejsza propozycja, to tradycyjna sałatka podawana razem z tradycyjnym kurdyjskim jedzeniem. Połączenie wszystkich składników daje niesamowite doznania smakowe. Zachęcam serdecznie do wypróbowania, świetnie będzie się komponować z potrawami z grilla! Kawał dobrego mięcha pasuje wyśmienicie! W zależności od tego jaką dużą sałatkę chcemy zrobić, należy zwiększyć ilość składników. Ilość składników podaję na dwie osoby:
Składniki:
- pół owocu granatu
- pół papryki czerwonej
- pół zielonego ogórka
- jeden pomidor
- 5 rzodkiewek
- szczypiorek
- pół cebuli
- cytryna
- syrop z granatu
Wszystkie warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Owoc granatu kroimy w połowie, owocowych pestek pozbywamy się uderzając w skorupkę (dość mocno!) drewnianą łyżką. Większość z nich powinna wypaść, jednak jeżeli jakieś się zbuntują wyciągamy je już ręcznie. Dokładnie mieszamy, wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę soku z granatu. Na koniec dodajemy szczypiorek. Nasza sałatka powinna być delikatnie kwaskowa, ale jednocześnie słodkawa. Nie można przesadzić z ilością soku z cytryny :). Ja moją sałatkę podałam z antrykotem. Doprawiłam go wyłącznie solą i pieprzem i smażyłam po 30 sekund na każdej stronie na mocno rozgrzanym oleju. Duet ten smakował wyśmienicie!
Smacznego :-)
Śledź Nas na: