Szybkie i niewymagające żadnych umiejętności kulinarnych ciasto czekoladowe, nie potrzebny jest nawet mikser! Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Rozpływa się w ustach.
Składniki:- 300 g czekolady deserowej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- dwie łyżeczki cukru waniliowego
- 135 g mąki
- szczypta soli
Jak to w serii #Facetwkuchni na samym początku nagrzewamy piekarnik na 170-180 stopni C, tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy formę bułką tartą. Przygotowane masło tniemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Pamiętać trzeba o mieszaniu gdyż nie chcielibyśmy niemiłej niespodzianki w postaci przypalonego garnka. Gdy nasze masło będzie już praktycznie roztopione dorzucamy 200 gram czekolady i ponownie mieszając czekamy aż wszytko rozpuści się i połączy w jedną całość. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem oraz wanilią, tak aby stworzyły one jedną masę. Gdy nasza masa będzie już jednolita dodajemy do niej wcześniej rozpuszczone masło z czekoladą i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Gdy uzyskamy już pożądany efekt, i nasza masa pod Brownie jest już gładka dodajemy mąkę, szczyptę soli i posiekaną resztę czekolady. Ostatnim krokiem jest przelanie naszej masy Brownie do wcześniej przygotowanej formy i włożenie naszego dzieła do piekarnika. Jeżeli skorzystaliśmy z tortownicy o wymiarach 23-25 cm czas pieczenia powinien wynosić ok 25 min, jeżeli zaś zdecydowaliśmy się na większą tortownice lub formę zalecam ok 30-35 min pieczenia.
Smacznego :-)
Śledź Nas na: