Jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy i teraz wypróbowuję ją w różnych daniach, co można zauważyć na blogu, bo często pojawiają się przepisy z jej udziałem. Czasami wykorzystuję ją bardziej jako źródło białka, czasem bardziej jako składnik sklejający - do czego nadaje się wyśmienicie. Tak też jest w tym przypadku. Użycie jej do pasztetu sprawia, że jest on zwarty, daje się ładnie kroić, nie rozpada się. Jednak smakowo, to nie mąka z ciecierzycy gra tu pierwsze skrzypce. Ani nie wymieniona w nazwie fasola. Tylko zwykły, pospolity i często niedoceniany seler. Akompaniują mu aromatyczne przyprawy tworząc delikatną, lekko słodką całość. Aczkolwiek zależy, ile da się przypraw. Radzę jednak z nimi nie przesadzać.
Pasztet, jak to pasztet, jest wielozadaniowy. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień - na kanapkach jedzonych w domu i poza domem, po podgrzaniu jako element obiadu (próbowałam i zapewniam, że jest pyszny) czy zapakowany do pudełka z różnymi dodatkami. Prezentowany pasztet jest do tego w 100% roślinny i bezglutenowy. Lekki i pełen wartości odżywczych. Część zamroziłam, więc dam znać, czy się i do tego nadaje, ale myślę, że nie powinno być z tym problemu.
Składniki:
na małą keksówkę
200 g białej fasoli
1 duży seler (około 600 g)
100 g mąki z ciecierzycy
1½ łyżeczki soli (8 g)
cząber
lubczyk
gałka muszkatołowa
imbir
Wykonanie:
Fasolę ugotować (bez dodatku soli) i wystudzić według instrukcji w ⇒ tym wpisie.
Selera obrać, pokroić na kawałki i dusić na patelni z niewielkim dodatkiem wody aż zmięknie (około 15-20 minut), mieszać od czasu do czasu, w razie potrzeby dolewać wodę. Można też ugotować na parze. Wystudzić.
Nastawić piekarnik na 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia; jeżeli używamy silikonowej, nie wymaga ona wykładania.
Dokładnie zmiksować fasolę z selerem. Jeżeli masa jest za sucha, dolać 4-5 łyżek wody. Następnie dodać sól i pozostałe przyprawy (cząber, lubczyk, gałka, imbir) według uznania. Na tym etapie można próbować masę, żeby ją doprawić. Dodać mąkę z ciecierzycy i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć do keksówki dobrze uklepując. Przykryć folią aluminiową i piec około 40 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10-15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, najlepiej na drugi dzień.
Lunchbox: Plaster pasztetu + kasza gryczana palona + surówka z marchewki i jabłka z olejem rzepakowym
Niestety po wyjęciu z torby stwierdziłam, że kasza wymieszała się z surówką... :|
Szukając pomysłow na świąteczne potrawy, gdzieś w internetowych czeluściach w oko wpadł mi pasztet z selera. Przepis nie spodobał mi się jednak na tyle, żeby go wykorzystać. Pomysł, na wykorzystanie selera jako bazy do pasztetu zaczął mnie prze...
Pasztety warzywne świetnie sprawdzają się jako dodatko do kanapek czy po prostu jako przekąska. Tym razem przedstawiam Wam pyszny wegański pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że jego smak ...
Co można zrobić z fasoli? Wszystko. Zapytajcie kogo chcecie. Smalczyk z fasoli to najmniej szokujące. Mam na blogu kiełbaski z fasoli i klopsiki z fasoli i pasztet. A widziałam przepisy na majonez czy chleb. Mleko fasolowe – szczególnie z czarne...
Pasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i bab...
Zastanawiacie się, jak urozmaicić wielkanocne menu? Polecam przepis na delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego. Smacznego! Składniki: 500 g selera 20...
Tym razem miałam ochotę na pasztet bezmięsny, w szafkach znalazłam ciecierzycę i fasolę więc cóż więcej tylko zblendować, dodać przyprawy i upiec. Jest bardzo delikatny w smaku, lekko słodki cebula i jabłka nadają słodkości i delikatności idealny na ka...
Dziś zapraszam Was na pasztet wegetariański, pasztet z fasoli mung. Fasola mung jest źródłem białka oraz zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz wiele pierwiastków, dlatego warto przygotowywać dania z tej właśnie fasoli.20 dag fasoli ...