Próbowaliście kiedyś połączenia smaku kawy z granatem? Jest wystrzałowe! Ja się zakochałam od pierwszego spróbowania. Było to w sumie nie tak dawno temu, zrobiłam wtedy domowy jogurt kawowy z pestkami granatu. No, bomba! Zrobiłam też ciasto z kawowym kremem i granatem. Ale w tym przepisie mam dla Was kawowy mus z kaszy jaglanej. Kaszę trzeba ugotować na miękko, wręcz rozgotować, żeby dało się ją zmiksować na gładką masę. A do tego z kolei potrzebny jest blender z ostrymi ostrzami, a mój już swoje przeszedł i nie chce miksować na gładko, co widać na zdjęciach. Wiadomo, im gładsza konsystencja tym lepiej, ale taki mus też jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie!
Składniki: na 2 duże porcje- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml mleka
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (100 g)
- 1½ łyżki kawy rozpuszczalnej (albo mocne espresso)
- 3 płaskie łyżki ksylitolu (30 g)
- pestki z ½ granatu (70 g)
Wykonanie:- Kaszę dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Ugotować na miękko (około 12-15 minut) w 1 szklance wody.
- Dodać zimne mleko, jogurt, kawę i ksylitol i dokładnie zmiksować na gładki mus.
- Podawać z pestkami granatu.