Coś dla smakoszy serników i czekolady. Połączenie ciężkawego, mokrego ciasta czekoladowego z masą serową i owocami. Wiem, że jest lato, bardzo gorąco i polecane są lekkie desery owocowe, ale może ktoś zatęskni i skusi się właśnie na takie.
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 180 g cukru pudru
- 3 jajka lub 2 duże
- 120 g gorzkiej czekolady
- 110 g mąki pszennej
- 150 g nutelli
- 1/3 szklanki orzechów laskowych, podpieczonych, obranych i posiekanych
Blachę 20 x 30 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić na parze lub w kuchence mikrofalowej, przestudzić. Masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym. Dodać nutellę i przestudzoną czekoladę. Zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką do połączenia składników. 3/4 masy czekoladowej przełożyć do blaszki i wyrównać.
Masa serowa:
- 500 g serka kremowego
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- cukier waniliowy ( 16 g ) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 50 ml śmietany 36 %
Ponadto:
Ser utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Zmiksować. Wlać śmietanę i dodać budyń i mąkę. Zmiksować do połączenia na gładką i jednolitą masę. Wylać na czekoladowy spód. Pozostałą masę czekoladową wyłożyć na wierzch i lekko powciskać wiśnie.
Piec w 170º C przez ok. 60 minut. Masa serowa powinna być ścięta, ale lekko trzęsąca się. Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!!!