Szybkie i smaczne danie kuchni chińskiej. Jeden z klasyków i bardzo popularna potrawa azjatyckich knajpek. Przepis pochodzi z blogu Recipe Tin Eats.
Składniki:
Sos:
- 1 1/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryzowego
- 1/8 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Do smażenia:
- 1 duży brokuł, same różyczki, bez grubego pędu
- 1 – 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 360 g chudej wołowiny pociętej w cienkie paski
- olej do smażenia o neutralnym smaku (słonecznikowy lub rzepakowy)
Dobrze wymieszać w misce wodę ze skrobią. Dodać pozostałe składniki sosu i dobrze połączyć za pomocą trzepaczki.
Pokrojone mięso umieścić w szklanym naczyniu, dodać 2 łyżki sosu, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Ugotować brokuły (najlepiej na parze). Nie gotować zbyt długo, powinny pozostać jędrne. Przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Rozgrzać na dużym ogniu trochę oleju (ok. 1 łyżki), na woku lub dużej patelni. Usmażyć wołowinę i przełożyć do innego naczynia. Ponownie wlać nieco oleju na patelnię i dodać imbir oraz czosnek, podsmażać kilka sekund aż wydobędzie się aromat (uważać żeby nie przypalić czosnku). Dodać różyczki brokuła i podsmażyć przez chwilę intensywnie mieszając. Wymieszać sos i wlać na patelnię/wok. Podgrzewać przez ok. 30 sekund aż sos zacznie gęstnieć. Dodać wołowinę i wszystko razem dobrze zagrzać . Smażyć, aż sos będzie na tyle gęsty, że mięso i brokuły będą nim oblepione. Podawać z ryżem.