W jednym z ostatnich odcinków polskiego Top Chefa pojawił się Reza Mahammad, kucharz indyjskiego pochodzenia. Jego filmy można było oglądać na kanale Polsat food. Jest osobą tak charyzmatyczną, o tak wyjątkowej osobowości, że trudno go zapomnieć.
Dzisiejsze samosy są przepisem właśnie tego szefa kuchni. Mają smak bardzo wyjątkowy, niespotykany w innych kuchniach. Słodki i pikantny zarazem, miękki farsz i chrupiące ciasto. Wierzch oprószyłam solą z papryczką chili natomiast w przepisie proponowano grubą sól morską. Jeżeli macie ochotę na przekąskę z kuchni indyjskiej to zapraszam do kuchni….
Składniki: (ok. 20 – 24 sztuk)
- 400 g słodkich ziemniaków
- 200 g miękkiego serka koziego (ja użyłam tego)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) plus do posypania wierzchu
- 1 papryczka chili, drobno posiekana (pominęłam)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- sól
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 125 g rozpuszczonego masła
- 270 g płatów ciasta filo, lub podobnego (wg mnie lepiej kupić więcej)
- gruba sól morska do obsypania wierzchu
Ziemniaki zagotować z odrobiną soli. Gotować przez około 8 minut aż będą miękkie. Odcedzić i ostudzić.
Łyżeczkę kminu uprażyć na suchej patelni do momentu aż poczujemy wydobywający się aromat. Utrzeć w moździerzu na proszek.
W dużej misce ugnieść widelcem ziemniaki, dodać ser kozi, szczypior, kolendrę, papryczkę chili, płatki chili, utarty kmin rzymski, cynamon i czosnek. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku.
Nagrzać piekarnik do 200ºC (grzałka góra-dół).
Jeżeli płaty ciasta mają prostokątny lub kwadratowy kształt to przygotowujemy je w następujący sposób:
Jeden płat smarujemy lekko stopionym masłem, kładziemy na nim drugi płat ciasta, ponownie smarujemy masłem. Kroimy na pasy o szerokości 5 cm. Kładziemy 1 łyżeczkę farszu na dole każdego z pasów i składamy łapiąc za lewy dolny róg przykładając do lewej krawędzi pasa. W ten sposób farsz znajduje się w trójkątnej kieszonce. Dalej postępujemy tak samo składając nasz trójkąt do góry, aż do wykorzystania całego ciasta. Jak na obrazku.
Jeżeli płaty są okrągłe w ten sposób:
Okrągły płat smarujemy masłem i składamy jak na obrazku.
Gotowe samosy smarujemy pozostałym masłem i oprószamy solą i całym kminem. Pieczemy około 12 – 15 minut na złoty kolor.