Bardzo sycąca sałatka, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych gdzie jada się ją na obiad jako samodzielne danie. Wersje na temat powstania tego przepisu są różne. Jedna z nich to, że powstała ona w restauracji Hollywood Brown Derby w 1930 roku, a jej nazwa pochodzi od nazwiska właściciela restauracji Roberta Howarda Cobb’a. Podstawą przepisu na sałatkę COBB są: oczywiście sałata, pieczona lub gotowana (nigdy smażona) pierś kurczaka, awokado, pomidorki koktajlowe i ser roquefort. Istnieją różne warianty tego dania np. ze smażonym boczkiem, oliwkami, jajkiem na twardo i cebulą. Moja wersja jest z ‚zaledwie’ kilkoma składnikami. Uważam, że roquefort ma tak intensywny smak, że smażony boczek byłby przesadą. Sałatka COBB będzie z pewnością często gościć na naszym stole. Jest wspaniała i zawiera w sobie smaki, które uwielbiam.
Składniki: (2 duuuże porcje lub 4 mniejsze)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- ok 70 g sera roquefort
- 1/2 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mieszanka dowolnych sałat, porwanych na kawałki
- świeży tymianek (same listki) – opcjonalnie
- garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół lub ćwiartki
Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku, wyciśniętego przez praskę
- sól
- pieprz
Piersi natrzeć ulubionymi przyprawami do drobiu lub tylko solą i pieprzem. Upiec lub ugotować . Ja piekłam w rękawie do pieczenia w 200 ºC przez 25 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu i połączyć dobrze trzepaczką. Można też włożyć do słoika, dobrze zakręcić i wstrząsać do uzyskania jednolitej emulsji. Posolić do smaku. Odstawić.
Przygotować naczynia, w których podana będzie sałatka. Ładnie rozłożyć sałatę.
Pokroić pierś na plastry. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Jajka pokroić na pół, następnie na ósemki. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie i posypać rozkruszonym serem. Polać sosem i od razu podawać.