Nie byłam pewna czy sernik będzie smakował, ale po pierwszej łyżeczce polubiłam i to nawet bardzo. Nie czuć intensywnie chałwy, nie patrząc na polewę. Dla tych co chałwę wielbią będzie idealne. Tak, że tego, polecam :) aha, i napiszcie czy smakowało ;)Składniki:
- 1 kg twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g chałwy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- ulubiony kruchy spód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, tylko do połączenia się składników. Na końcu przy pomocy szpatułki dodajemy pokruszoną chałwę. Przelewamy na kruchy spód.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę w kąpieli wodnej. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewamy chłodną polewą. Chłodzimy przez noc w lodówce.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy
- pół szklanki śmietany kremówki
Pokruszoną chałwę mieszmy z śmietanką w garnuszku, którą później lekko podgrzewamy.