Mamy już późne lato, niedługo jesień, zacznie się dla mnie sezon na gęste zupy-kremy, rozgrzewające potrawki jednogarnkowe, moją ukochaną dynię. Póki co staram się korzystać z ostatnich ciepłych, słonecznych dni ile mogę. Jem też wiecej typowo letnich potraw. Jedną z nich jest dla mnie tarta 'na słono'. Wypróbowałam już całe mnóstwo dodatków do tart jak sezonowe warzywa czy owoce w najróżniejszych kombinacjach. Moją ulubioną tartą jednak pozostaje ta z karmelizowaną cebulą, gdzie naturalna słodycz tego warzywa jest wydobyta na pierwszy plan i lekko wzmocniona. Dziś w ramach eksperymentu urozmaiciłam ją plastrami buraków i serem feta.
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakami i serem feta
Ciasto :
250 g mąki
pół łyżeczki soli
125 g zimnego masła
kilka łyżek wody
Nadzienie :
1 kg czerwonej cebuli
olej
3 łyżki octu balsamicznego
szałwia
sól
pieprz
kilka ugotowanych buraków
100g sera feta
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić dodając tyle wody, by ciasto się połączyło w jednolitą masę (wyrabiać jak najkrócej). Zostawić je w chłodnym miejscu na przynajmniej pół godziny.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim form i nakłuć widelcem i podpiec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C aż się zezłoci.
Cebule pokroić w półplastry, smażyć na oleju, dodać ocet, przyprawy i gotować dalej ok 20 minut aż masa się zredukuje i skarmelizuje. Kiedy nadzienie będzie gotowe, nałożyć je równomiernie na podpieczoną tartę, na to układać pokrojone na cienkie plastry buraki i kawałki fety.Piec całość jeszcze ok. 15-20 minut w 200°C.