Ciężki dzień się zapowiada, ale nie załamuję się i staram zrobić wszystko na 100% :) Muszę się psychicznie przygotować na wtorek, bo to będzie dla mnie niezłe wyzwanie! Mam nadzieję, że wszystko wypali i nie dam plamy.
Dawno nie jadłam kaszy manny, a że to bardzo smaczna kasza, to postanowiłam przygotować z nią wegański przepis! Kasza ta świetnie smakuje w towarzystwie kremowego mleka, a więc postawiłam na mleko owsiane Joya, które właśnie takie się okazało. Kremowe, lekko słodkie i nadające fajnej konsystencji kaszy - kto takich nie lubi? ;) Zdrowe, smacznie i energetycznie! Zapraszam do przepisu :)
Składniki/1 porcja/:
♥50 g kaszy manny (może być też kaszka manna orkiszowa)
♥200 ml mleka owsianego Joya
♥1 kwaśne jabłko
♥1 łyżeczka cynamonu
♥50 ml wody
W garnuszku zagotowujemy mleko owsiane z wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, dosypujemy naszą kaszkę mannę, energicznie mieszamy i zmniejszamy maksymalnie gaz. Gdy kasza będzie się powoli gotować, my przygotujemy sobie nasze jabłko z cynamonem. Jabłko myjemy, kroimy w kosteczkę i dokładnie zasypujemy naszym cynamonem. Troszeczkę je tak trzymamy, a by przegryzło się z przyprawą. Pamiętajmy o kaszce! Należy ją często mieszać aby się nie przypaliła. Gdy kaszka będzie już odpowiednio gęsta, dodajemy do niej nasze jabłko i mieszamy, aby połączyło się z kaszą. Całość zdejmujemy z gazu, przekładamy do miseczki i zajadamy.
Smacznego :)