Na niedzielny poranek znów mam dla Was przepyszny przepis :) Jeśli lubicie zaczynać poranki od słodkości (zdrowych!) oraz ciepłych miseczek to będzie to coś idealnego dla Was! Jedliście kiedyś płatki jaglane? To super opcja dla owsianki tylko, że bez glutenu oraz o lekko zmienionym smaku, bardziej zbliżonym do kaszy jaglanej :) Ja osobiście jestem w nich zakochana i specjalnie dla Was stworzyłam pewną propozycję :)
Całość powstała na bazie mleka kokosowo-ryżowego, którego do testów otrzymałam od marki Joya :) Śmiało możecie zakupić je w sklepie Lidl, Piotr i Paweł czy sklepach eko/wege :) Jest pyszne i powstają na nich takie cuda jak to śniadanko! Zapraszam do czytania :)
Składniki/1 porcja/:
♥50 gramów płatków jaglanych
♥50 ml wody
♥1 spora gruszka
♥1 czubata łyżeczka cukru kokosowego
Do garnuszka wlewamy nasze mleko i wodę, a następnie zagotowujemy. Gdy nasze płyny zaczną się gotować wsypujemy płatki, zmniejszamy ogień i gotujemy. Gruszkę myjemy, kroimy w kosteczkę jej połowę i dodajemy do gotującej się kaszy. Całość często mieszamy, aby płatki były kremowe i nie przypalały się. Gdy płatki będą już odpowiednio gęste (wedle swoich upodobań, ja lubię bardzo gęste) przelewamy je do miseczki i dekorujemy zestawioną wcześniej gruszką oraz czubatą łyżeczką cukru kokosowego - smacznego! :)