Jak prosto i smacznie wykorzystać ziemniaki? A no właśnie tak, pewnie większość z was pomyśli że przecież przepis ten to nic innego jak przepis na np. kluski śląskie i trudno się z tym nie zgodzić ponieważ konsystencja jest bardzo podobna. Z tym że kluseczki tworzymy formując z przygotowanego ciasta kuleczki. Tutaj sprawa jest znacznie prostsza bo z ugniecionych ziemniaków tworzymy jedną wielką kluchę ;)
Do przygotowania prazoków potrzebować będziemy:
0,5 ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
szczyptę soli
do okraszenia:
2 dag boczku
1 średnią cebulkę
Ziemniaki obieramy i gotujemy jak normalne ziemniaki z wody do obiadu soląc je przed gotowaniem. Po ich ugotowaniu odlewamy wodę, jednak nie całą od dna garnka zostawiamy razem z ziemniakami około 3-4 cm wody. Gorące odcedzone ziemniaki zasypujemy mąką i przykrywamy by ta mogła się zaparzyć. Po 5 minutach bierzemy w dłoń tłuczek i wszystko razem dokładnie nim tłuczemy. Po dokładnym zmaltretowaniu ziemniaków utworzą one jedną masę. I w ten sposób danie mamy gotowe. Nie trzeba się również martwić jeżeli zostanie nam trochę prazoków. Zapewniam że po odgrzaniu na patelni są jeszcze pyszniejsze.
Całość dopełniamy okrasą, którą robimy z podsmażonego na patelni boczku i cebulki. Do całości podajemy szklankę mleka lub kefiru.