Smaczny i zdrowy sposób na obiad dla całej rodziny. Lekka zupa jarzynowa w postaci kremu, podana z makaronem staje się sycącym i wartościowym posiłkiem, idealnym na obiad lub jako pierwsze danie. Obiad na każdą kieszeń, również studencką – kosztuje tak niewiele a smakuje wybornie.
Porcja: 8-10
Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
½ kalafiora
100 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 ziemniak
1 korzeń pietruszki
½ selera
100 g makaronu
sól, pieprz
liść laurowy,
2 ziela angielskie
Przygotowanie:
Marchew, seler i korzeń pietruszki kroimy w cienkie paski i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy pociętą w mniejsze kawałki fasolkę szparagową, ziemniaka oraz kalafiora, doprawiamy pieprzem i gotujemy aż wszystkie warzywa zmiękną. Wrzucamy jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie. Odlewamy około połowy zupy, razem z większością warzyw i blednerujemy. Krem warzywny łączymy z powrotem z zupą i gotujemy kilka minut, po czym dodajemy makaron. Gotujemy około 5-8 minut, odstawiamy tak by makaron zrobił się miękki. Podajemy z natką pietruszki, można doprawić przyprawą maggi.