Trinidad Scorpion Butch T to jedna z najostrzejszych papryk na świecie. W skali ostrości opracowanej w 1912 roku przez chemika Wilbura Scoville’a papryka ta osiągnęła 1.463.700 co daje jej obecnie drugie miejsce jako najostrzejszej papryki. Wszystko to zawdzięcza zawartości związku chemicznego tzw. Kapsaicyny – składnika, który powoduje uczucie pieczenia bezpośrednio podrażniając komórki kubeczków smakowych oraz błony śluzowej.
|
Trinidad Scorpion Butch T |
Trzeba przyznać, że ta papryczka bywa dość zdradliwa, zaraz po jej zjedzeniu piecze delikatnie po języku ale już po kilkunastu sekundach trafia nas prawdziwie piekielny smak „skorpiona”.
Zanim zakupiliśmy nasiona do posadzenia poczytaliśmy o ostrych paprykach, zrobiliśmy rozeznanie w jej odmianach i właściwościach. Nasiona można kupić nie tylko na Allegro ale także w sklepach internetowych zajmujących się tematyką „ostrości”. Rozpoczęliśmy od kiełkowania (najlepszy okres to zima, wówczas owoce swej pracy będziecie zbierać akurat w lecie) : nasiona należy umieścić na namoczonej wacie w pojemniczku, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (trzymaliśmy je obok kaloryfera ) do momentu kiełkowania. Gdy już zaczęły puszczać kiełki, przesadziliśmy je do ziemi. Drobna rada : nasion lepiej nie dotykać gołymi rękoma, rękawiczki to dobre rozwiązanie . Szybko wyrosły nam małe roślinki, które z czasem przeobraziły się w ogromne krzaki (w tym momencie mają wysokość około 80 cm a minęło zaledwie około 9 miesięcy od ich wysadzenia). Rośliny były przesadzane po trzy razy do większych doniczek dzięki czemu wyrosły piękne, gęste i mają mnóstwo papryk! Najpierw wsadziliśmy je do malutkich pojemników (np.: po jogurtach) , gdy nieco podrosły zostały przesadzone do średniej wielkości doniczek. Gdy były wielkości około 30 cm zostały przesadzone do docelowych doniczek pojemności około 3 litrów. Obecnie papryki „piją” bardzo dużo – postępujemy według zasady lepiej częściej a mniej więc są podlewane dwa, czasem nawet trzy razy dziennie jeśli jest bardzo gorąco. Dolne liście często podsychają, żółkną dlatego należy je obrywać tak by roślina nie traciła energii. Niedawno, dosłownie około tydzień temu zebraliśmy pierwsze plony, spodziewamy się kolejnych papryk już niebawem bo rośliny wciąż kwitną.
|
Trinidad Scorpion Butch T |
Zachęcamy Was do wypróbowania na własnym "języku" jak smakuje ta jedna z najostrzejszych papryk świata. Polecamy najpierw delikatnie polizać paprykę zanim zdecydujecie się ją zjeść. Do gotowania wystarczy na prawdę bardzo mała ilość by sprawić, że potrawa będzie piekielnie ostra!